25 Ιουν 2008

Ειδική προβολή της ταινίας Περσέπολις: Ο λόγος στους πρόσφυγες

Ειδική προβολή της ταινίας Περσέπολις:

Ο λόγος στους πρόσφυγες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την Τρίτη 1 Ιουλίου και ώρα 9.00 μ.μ., η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων, Μετρό Βικτώρια) ειδική προβολή της ταινίας Περσέπολις, καθώς και συζήτηση με Ιρανούς και Αφγανούς πρόσφυγες, σε μια προσπάθεια να ακουστεί δυνατά η φωνή των ίδιων των προσφύγων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θα μιλήσει και ο Ιρανός πρόσφυγας Βαχίντ Σοκοόχι Νία (Vahid Shokoohi Nia), πρώην φοιτητής ιατρικής από το Ιράν που διώκονταν για την πολιτική του δράση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Όταν όμως ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, τέθηκε υπό κράτηση και κινδύνευσε με απέλαση στο Ιράν, ενώ ακόμη και το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να τον προστατεύσει.

Θα μιλήσει, επίσης, ο Ζαχίρ Μαχάμαντ (Zahir Mahamad), Αφγανός αιτών άσυλο, εκπροσωπώντας την κοινότητα εκατοντάδων Αφγανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους κριτικούς «[ο]ι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό έκαναν μια σπουδαία ταινία, όμορφη και συγκινητική... Για ηλικίες από 7 - 77!». Από το Ιράν, με το ξεκίνημα της Ισλαμικής Επανάστασης ξεκινά η παράδοξη περιπέτεια της... ενηλικίωσης της μικρής κι άφοβης Μαρζάν, φτάνοντας ως το Παρίσι του σήμερα. Με αυτοσαρκασμό και αιχμηρό χιούμορ ζωντανεύουν οι εικόνες της σύγχρονης Περσίας μέσα από την αυθάδη, αστεία και τόσο αληθινή διήγηση της Μαρζάν Σατραπί. Πολυεπίπεδο και βαθιά πολιτικό αποτελεί ένα καίριο σχόλιο στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη δύναμη του ανθρώπου, όπου γης, να μάχεται κάθε είδους αυταρχισμό.

Η ιστορία αναδεικνύεται εκπληκτικά μέσα από την απλότητα των σκίτσων και τις φωνές των Κατρίν Ντενέβ, Ντανιέλ Νταριέ, Κιάρα Μαστρογιάνι. Η ταινία κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών και υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερη ταινίας κινουμένων σχεδίων και άλλα βραβεία.

Στο χώρο του κινηματογράφου θα υπάρχει πωλητήριο με υλικό της Διεθνούς Αμνηστίας για την οικονομική υποστήριξη της δράσης της οργάνωσης για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία διανομής PCV Πέγκυ Καρατζοπούλου Α.Ε. για την δωρεάν παραχώρηση της ταινίας Περσέπολις καθώς και τον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.

Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε τα δελτία Τύπου για τα δικαιώματα των προσφύγων στην Ελλάδα στις ακόλουθες διευθύνσεις:

http://amnesty.org.gr/news/2008-02-05-2.htm

http://amnesty.org.gr/news/2008-02-28-1.htm

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία στα αγγλικά στο:

http://www.sonyclassics.com/persepolis/

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εταιρία διανομής στο

www.pcv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: