25 Ιουν 2008

Ελλάδα: Λάζαρος Πετρομελίδης - επανειλημμένες καταδίκες για τα πιστεύω του

Κοινή έκκληση για δράση από τη Διεθνή Αμνηστία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης και την Αντιπολεμική Διεθνη

O Λάζαρος Πετρομελίδης, 45 χρονών, έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από στρατοδικεία για την αντίρρηση συνείδησης που προβάλει ενάντια στην στρατιωτική θητεία και τώρα κινδυνεύει για άλλη μια φορά να συλληφθεί και να φυλακιστεί.

Η υπόθεση του Λάζαρου Πετρομελίδη έχει μακρά ιστορία 16 ετών, γεμάτη με διώξεις και καταδίκες. Για πρώτη φορά ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του μετά την δήλωση αντίρρησης συνείδησης που έκανε τον Μάρτιο 1992 όταν η Ελλάδα δεν αναγνώριζε ακόμα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Το 1998 αρνήθηκε να εκτελέσει την εναλλακτική πολιτική υπηρεσία που του προσφέρθηκε καθώς ήταν εξαιρετικά τιμωρητικής διάρκειας - στην περίπτωσή του, επτάμιση φορές μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία που υποχρεούνταν να υπηρετήσει. Από τότε, λαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα κλήσεις να υπηρετήσει στο στρατό και επανειλημμένα του έχουν απαγγείλει κατηγορίες ανυποταξίας εξαιτίας της άρνησής του, ως αντιρρησίας συνείδησης, να υπηρετήσει στον στρατό. Έχει φυλακιστεί τρεις φορές, το Μάιο 1998, τον Απρίλιο 1999 και το Σεπτέμβριο 2002, ενώ του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και υπογράψτε την έκκλησή μας εδώ >>

Δεν υπάρχουν σχόλια: