29 Δεκ 2008

Iσραήλ - Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι στη Γάζα και το Νότιο Ισραήλ

Πηγή φωτογραφίας

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αμέσως τις έκνομες επιθέσεις που πραγματοποιούν στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της βίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 280 Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού αμάχου στις 27 και 28 Δεκεμβρίου.


Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο θανάτων και τραυματισμών Παλαιστινίων στις τέσσερις δεκαετίες ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Δεκάδες άοπλοι άμαχοι, καθώς και αστυνομικοί που δεν μετείχαν άμεσα στις εχθροπραξίες, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους Παλαιστινίους θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτή η δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ δεν είναι σύννομη και διακινδυνεύει να πυροδοτήσει περισσότερη βία σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Η κλιμάκωση της βίας έρχεται σε μια εποχή που ο άμαχος πληθυσμός ήδη αντιμετωπίζει καθημερινό αγώνα για την επιβίωση λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού, που έχει εμποδίσει την είσοδο ακόμη και τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα».


«Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, από την πλευρά τους, μοιράζονται την ευθύνη για την κλιμάκωση. Οι συνεχείς επιθέσεις τους με ρουκέτες εναντίον πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ δεν είναι σύννομες και δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογηθούν», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.


«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει χωρίς καθυστέρηση για να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στη βία και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας».
Αυτή η πιο πρόσφατη επέλαση του Ισραήλ ανεβάζει τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν φονευθεί φέτος από ισραηλινές δυνάμεις σε περίπου 650, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων είναι άοπλοι άμαχοι, μεταξύ αυτών 70 παιδιά. Το ίδιο διάστημα, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες έχουν φονεύσει 25 Ισραηλινούς, 16 από τους οποίους άμαχοι, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 5.000 Παλαιστινίων και 1.100 Ισραηλινών. Τα περισσότερα θύματα και στις δύο πλευρές ήταν άοπλοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 900 παιδιά Παλαιστινίων και 120 παιδιά Ισραηλινών.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, από την επισιτιστική βοήθεια των οποίων εξαρτώνται το 80% του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας, έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την άρνηση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.


Εξ αιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού, οι κάτοικοι της Γάζας είδαν ελάχιστη ή καμία βελτίωση της ζωής τους κατά τους πεντέμισι μήνες εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων ση Γάζα. Η εκεχειρία έληξε στην πράξη όταν έξι Παλαιστίνιοι μαχητές φονεύθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα στις 4 Νοεμβρίου και κύμα παλαιστινιακών ρουκετών εκτοξεύθηκε εναντίον κοντινών πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ.

Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Διεθνές Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο τηλ. 0044 7778 472 126.

Δεν υπάρχουν σχόλια: