10 Μαΐ 2008
Έκκληση ενάντια στον λιθάνθρακα
Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή και ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα. Ο Αστακός, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, η Λάρυμνα, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, ο Αλμυρός και η Καβάλα έχουν βρεθεί στη δίνη μιας καταστροφικής επιλογής.
Αυτή η κατάσταση έχει αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, που αντέδρασε, ήδη, δυναμικά. Η αντίδραση αυτή οδήγησε σε μερική οπισθοχώρηση τη ΔΕΗ (που ανακοίνωσε μεταφορά στην Αλβανία των μονάδων που σχεδίαζε, με τη RWE, στον Αλμυρό και την Καβάλα) και δημιούργησε ρήγματα στην περίπτωση του Μαντουδίου.
Παρόλα αυτά, η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης. Το αποδεικνύει και η τελική διατύπωση του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και όσα διαρρέουν για το περιεχόμενο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που τώρα επανεξετάζεται. Ονόματα και άλλων περιοχών (Μεγαλόπολη, Δυτική Μακεδονία) δοκιμάζονται σε τεστ επιλεγμένων διαρροών. Ταυτόχρονα, και για να καμφθούν οι αντιδράσεις, καλλιεργείται συστηματικά η ιδέα της πυρηνικής ενέργειας.
Για μια ακόμη φορά, έχουμε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο λιθάνθρακας είναι μία από τις χειρότερες επιλογές, γιατί:
1. Ο λιθάνθρακας είναι ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο, παρόμοιας ποιότητας με το λιγνίτη. Έχει από τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων.
2. Θα μεγιστοποιήσει τη συνολική επιβάρυνση από τους ρύπους, καθώς δεν προβλέπεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα για επαρκή μείωση της λειτουργίας άλλων ρυπογόνων σταθμών (λιγνιτικών). Σε ένα δυσμενές περιβάλλον, καθώς, είναι γνωστό ότι η χώρα μας βρίσκεται, ήδη, σε οριακό σημείο, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της απέναντι στο πρωτόκολλο του Κιότο.
3. Υπάρχει ανωριμότητα στις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, που προβλέπεται να είναι εμπορικά διαθέσιμες μετά το 2020 και θα έχουν, ασφαλώς, και ένα υψηλό κόστος.
4. Η λειτουργία μιας μονάδας λιθάνθρακα δεν είναι, πλέον, μια φθηνή λύση. Η εφαρμογή της επόμενης φάσης του συστήματος εμπορίας ρύπων θα προκαλέσει σημαντικότατο κόστος στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, από τις επιπτώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης.
5. Ο λιθάνθρακας δεν είναι ένα αθώο καύσιμο. Η χρήση του, στην παραγωγή ενέργειας, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.
6. Υπάρχουν λύσεις. Η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας και η μεσοπρόθεσμη χρήση του φυσικού αερίου, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, χωρίς την είσοδο του λιθάνθρακα.
Μπορούμε να σταματήσουμε την απειλή. Ας πούμε Όχι στον λιθάνθρακα, Ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και του κλίματος. Υπογράψτε την έκκληση και βοηθήστε μας στον αγώνα κατά της περαιτέρω υποβάθμισης των περιοχών μας
8 Μαΐ 2008
Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο 2008: Μια χαμένη ευκαιρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα;
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο 2008:
Μια χαμένη ευκαιρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα;
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΓΙΑΝΓΚ ΛΙΑΝ
Την Τρίτη 13 Μαΐου 2008 στις 12.00 το μεσημέρι η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά της Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, χώρο στον οποίο θα πραγματοποιηθούν και όλα τα δρώμενα που έχουν στόχο την κινητοποίηση και ενημέρωση του κοινού και τη συλλογή 10.000 υπογραφών μέχρι τον Ιούλιο.
Στη συνέντευξη Τύπου θα παρευρεθεί ο Κινέζος ακτιβιστής και ποιητής Γιανγκ Λιαν, ο οποίος θα μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία καθώς και άλλων ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας και την κατάσταση στη χώρα του.
Πότε: 12.00 μεσημέρι, Τρίτη 13 Απριλίου 2008
Πού: Αγορά Κυψέλης (πρώην Δημοτική Αγορά), Φωκίωνος Νέγρη 42
Ποιοι: Γιανγκ Λιαν, Κινέζος ακτιβιστής και ποιητής
Σωτήρης Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος, Γενικός Γραμματέας ΠΣΑΤ
Κατερίνα Καπερναράκου, αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της
Διεθνούς Αμνηστίας
Δημήτρης Μπότσος, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς
Αμνηστίας
Θα διανεμηθεί πλούσιο υλικό για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα που θα περιλαμβάνει ατομικές περιπτώσεις φυλακισμένων ακτιβιστών, στατιστικά στοιχεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα καθώς και τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας.
Περισσότερες πληροφορίες
Ο Γιανγκ Λιαν γεννήθηκε στην Ελβετία το 1955 και μεγάλωσε στο Πεκίνο και έφυγε από την Κίνα μετά από τα γεγονότα της Τιενανμέν. Είναι γνωστός ποιητής τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας και έχει βραβευθεί για την πολιτική του ποίηση. Μετά την αυτοεξόρισή του συνέχισε να μιλάει και να γράφει για την ποίηση, την πολιτική και τον πολιτισμό. Το 2001 ίδρυσε μαζί με άλλους το ανεξάρτητο κινεζικό Pen Center για την ελευθερία του λόγου στην Κίνα, στο οποίο είναι Διεθνής Γραμματέας. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Θα βρίσκεται στην Αθήνα από τη Δευτέρα 12 Μαΐου το βράδυ μέχρι την Τετάρτη 14 Μαΐου το πρωί και είναι διαθέσιμος για συνεντεύξεις.
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στο πλαίσιο δράσεων για τη συλλογή 10.000 υπογραφών για την υπεράσπιση των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται από το Σάββατο 10 με Κυριακή 18 Μαΐου μετά τις 18.00 στην Αγορά της Κυψέλης. Περιλαμβάνουν έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, προβολή βίντεο, αθλητικά εναλλακτικά παιχνίδια και συζήτηση με του ποιητές Γιανγκ Λιαν και Τίτο Πατρίκιο. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στο http://www.amnesty.org.gr/news
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Άννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).