Tο 2007 είχαμε 12 αυτοκτονίες στο στρατό, μερικές απόπειρες και πολλές αλλαγές απο μεριάς υπουργείου, όπως μείωση σκοπιών και παροχολογιά για πιο "ανθρώπινη" θητεία...
Tο 2008 συνεχίσαμε δυστηχώς τη θλιβερή παράδοση με 12 νεκρούς φαντάρους και 4 ακόμη μετανάστες σε ναρκοπέδιο στον Έβρο...
30 Δεκ 2008
2007-2008: κάθε χρόνο 12 δολοφονίες στο στρατό...
Ο νταής της γειτονιάς χτυπά ξανά
Αρθρο του Gideon Levy στην ανεξάρτητη "Haaretz". Πρόκειται για την αρχαιότερη και θεωρούμενη πιο έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ.
Δυόμιση χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται με ακρίβεια που προκαλεί ρίγος και φρίκη. Μέσα σε μερικές ώρες το Σάββατο το απόγευμα, το Υπουργείο Αμυνας έσπειρε το θάνατο και τη καταστροφή σε βαθμό που δεν κατάφεραν οι ρουκέτες Κάσαμ(που εκτοξεύει η Χαμάς-Σημ.μεταφ) όλα αυτά τα χρόνια. Και η επιχείρηση είναι μόνο στα σπάργανα.
Για άλλη μια φορά, οι βίαιες αντιδράσεις του Ισραήλ, ακόμα κι αν υπάρχει αιτιολόγηση , ξεπερνούν κάθε αναλογία και τη κόκκινη γραμμή του ανθρωπισμού, της ηθικής, τών διεθνών νόμων και της φρόνησης.
Αυτό που ξεκίνησε χθες στη Γάζα είναι έγκλημα πολέμου και ανοησία μιας χώρας. Πικρή ειρωνεία της ιστορίας: μια κυβέρνηση που ξεκίνησε δύο μήνες μετά από την συγκρότηση της έναν ανώφελο πόλεμο - σήμερα όλοι το αναγνωρίζουν - αρχίζει έναν άλλο καταδικασμένο πόλεμο δύο μήνες πριν από το τέλος της θητείας της.
Στο ενδιάμεσο διάστημα, η ειρήνη κρεμόταν από τα χείλη του Εχούντ Ολμέρ που έκανε μερικές από τις πιό θαρραλέες δηλώσεις που ειπώθηκαν ποτέ από έναν πρωθυπουργό. Ειρήνη στα λόγια και δύο άκαρποι πόλεμοι στο ενεργητικό. Σε συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, ηγέτη του αποκαλούμενου αριστερού κόμματος, που είναι συνεργός στο έγκλημα.
Το Ισραήλ δεν εξάντλησε τις διπλωματικές οδούς πριν αρχίσει μια άλλη φοβερή εκστρατεία δολοφονίας και καταστροφών. Η βροχή των πυραύλων Κασσάμ στις περιοχές κοντά στη Γάζα ήταν ανυπόφορη, ακόμα κι αν δεν έσπειρε το θάνατο.
Αλλά η απάντηση στους πυραύλους έπρεπε να ήταν τελείως διαφορετική: διπλωματικές προσπάθειες να αποκατασταθεί η εκεχειρία ,που παραβιάστηκε αρχικά-πρέπει να το θυμήσουμε- από το Ισραήλ όταν βομβάρδισε χωρίς λόγο μια σήραγγα . Και έπειτα, εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύγχαναν, μια μετρημένη, βαθμιαία στρατιωτική απάντηση.
Αλλά όχι. Εδώ είναι όλα ή τίποτα. Το Υπουργείο Αμυνας προώθησε έναν πόλεμο του οποίος του τέλος, όπως συνήθως ελπίζουμε , θα αναλάβει κάποιος που μας προσέχει.
Το αίμα θα τρέχει τώρα όπως το νερό. Η περικυκλωμένη και εξαθλιωμένη Γάζα, η πόλη των προσφύγων,θα πληρώσει το τίμημα. Αλλά αίμα θα χυθεί και στη δική μας πλευρά . Μέσα στη ανοησία της, η Χαμάς μπορεί να το προκάλεσε στην ίδια και το λαό της, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την υπερβολική αντίδραση του Ισραήλ.
Η ιστορία της Μέσης Ανατολής επαναλαμβάνεται με απελπιστική ακρίβεια. Μόνο η συχνότητα αυξάνεται. Ζήσαμε 9 χρόνια ηρεμίας ανάμεσα στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και τον πρώτο πολέμο του Λιβάνου,αλλά τώρα ξεκινάμε πολέμους κάθε δύο χρόνια. Ετσι το Ισραήλ αποδεικνύει ότι άλλο οι δημόσιες δηλώσεις του περί ειρήνης και άλλο η πολεμοχαρής συμπεριφορά του.
Το Ισραήλ επίσης αποδεικνύει ότι δεν έχει πάρει το μάθημα από τον προηγούμενο πολέμο(του Λιβάνου-Σημ μεταφρ) Για άλλη μια φορά, όπως και πριν από το πόλεμο εκείνο, προηγήθηκε ένας τρομακτικά ομοιόμορφος δημόσιος διάλογο στον οποίο μόνο μια φωνή ακούστηκε: αυτή που απαιτούσε το χτύπημα, την καταστροφή, τη λιμοκτονία και τη δολοφονία, μια φωνή στη δικαιοδοσία της επιτροπής για τα εγκλήματα πολέμου.
Για άλλη μια φορά οι σχολιαστές κάθισαν στα τηλεοπτικά στούντιο και χαιρέτησαν τα αεροπλάνα που βομβάρδισαν τα αστυνομικά τμήματα, όπου εργάζονται άνθρωποι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δρόμων. Για άλλη μια φορά πλειοδότησαν για την συνέχιση της επίθεσης. Για άλλη μια φορά, οι δημοσιογράφοι περιέγραψαν τις “δύσκολες εικόνες” του κατεστραμμένου σπιτιού στο Νέτιβοτ.
Για άλλη μια φορά, είχαμε το θράσος να παραπονεθούμε γιατί ο υπόλοιπος κόσμος αναμετέδιδε τις εικόνες από τη Γάζα. Και για άλλη μια φορά πρέπει να περιμένουμε μέρες μέχρι να εμφανιστεί από το σκοτάδι μια διαφορετική φωνή, της φρόνησης και της ηθικής. Σε μια-δυο εβδομάδες οι ίδιες αυθεντίες που απαιτούσαν περισσότερα χτυπήματα θα συναγωνίζονται μεταξύ τους στη κριτική αυτού του πόλεμου. Και για άλλη μια φορά αυτό θα γίνει πολύ αργά.
Οι εικόνες που πλημμύρισαν τις τηλεοπτικές οθόνες σε όλο τον κόσμο έδειξαν μια παρέλαση πτωμάτων και τραυματισμένων που φόρτωναν και ξεφόρτωναν ιδιωτικά αυτοκίνητα στο μοναδικό κτίριο της Γάζας, που μπορεί να χαρακτηριστεί νοσοκομείο. Ίσως πρέπει να θυμηθούμε ξανά ότι πρόκειται για μια δυστυχισμένη λωρίδα γής, της οποίας ο πληθυσμός αποτελείται από παιδιά προσφύγων που έχουν υποστεί απάνθρωπες δοκιμασίες.
Για δυόμιση χρόνια ήταν εγκλωβισμένοι και ξεχασμένοι από ολόκληρο τον κόσμο. Η ιδέα ότι μέσα από τον πολέμο θα κερδίσουμε νέους συμμάχους στη Λωρίδα ,ότι κακοποιώντας τον πληθυσμό και σκοτώνοντας τα παιδιά του θα συνετιστούν και ότι μια στρατιωτική επιχείρηση αρκεί για την ανατροπή ενός ριζωμένου καθεστώτος και την αντικατάσταση του απο πιό φιλικό σε μας, είναι περισσότερο από τρέλα.
Η Χεσμπολλά δεν αποδυναμώθηκε από τον δεύτερο πόλεμο στο Λίβανο, το αντιθέτο. Η Χαμάς δεν θα αποδυναμωθεί λόγω του πολέμου της Γάζας , το αντιθέτο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από την παρέλαση των πτωμάτων και των τραυματιών, θα φθάσουμε σε μια νέα εκεχειρία όπως έγινε και στο Λίβανο, που θα μπορούσε να έχει συμφωνηθεί χωρίς αυτόν τον περιττό πόλεμο.
Στο μεταξύ ας αφήσουμε το Υπουργείο Αμυνας να κερδίζει, όπως υποστηρίζει. Ένας ήρωας κόντρα σε έναν αδύνατο, βομβάρδισε χθες δεκάδες στόχους από τον αέρα και οι εικόνες του αίματος και της φωτιάς θέλουν να δείξουν στους Ισραηλίτες τους Άραβες κι ολόκληρο τον κόσμο ότι ο νταής της γειτονιάς δεν έχει χάσει τη δύναμη του. Οταν εξαγριωθεί, κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει.
--------
από την ομάδα του TVXS.gr
29 Δεκ 2008
Iσραήλ - Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι στη Γάζα και το Νότιο Ισραήλ
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αμέσως τις έκνομες επιθέσεις που πραγματοποιούν στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της βίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 280 Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού αμάχου στις 27 και 28 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο θανάτων και τραυματισμών Παλαιστινίων στις τέσσερις δεκαετίες ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Δεκάδες άοπλοι άμαχοι, καθώς και αστυνομικοί που δεν μετείχαν άμεσα στις εχθροπραξίες, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους Παλαιστινίους θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτή η δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ δεν είναι σύννομη και διακινδυνεύει να πυροδοτήσει περισσότερη βία σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Η κλιμάκωση της βίας έρχεται σε μια εποχή που ο άμαχος πληθυσμός ήδη αντιμετωπίζει καθημερινό αγώνα για την επιβίωση λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού, που έχει εμποδίσει την είσοδο ακόμη και τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα».
«Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, από την πλευρά τους, μοιράζονται την ευθύνη για την κλιμάκωση. Οι συνεχείς επιθέσεις τους με ρουκέτες εναντίον πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ δεν είναι σύννομες και δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογηθούν», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει χωρίς καθυστέρηση για να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στη βία και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας».
Αυτή η πιο πρόσφατη επέλαση του Ισραήλ ανεβάζει τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν φονευθεί φέτος από ισραηλινές δυνάμεις σε περίπου 650, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων είναι άοπλοι άμαχοι, μεταξύ αυτών 70 παιδιά. Το ίδιο διάστημα, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες έχουν φονεύσει 25 Ισραηλινούς, 16 από τους οποίους άμαχοι, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 5.000 Παλαιστινίων και 1.100 Ισραηλινών. Τα περισσότερα θύματα και στις δύο πλευρές ήταν άοπλοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 900 παιδιά Παλαιστινίων και 120 παιδιά Ισραηλινών.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, από την επισιτιστική βοήθεια των οποίων εξαρτώνται το 80% του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας, έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την άρνηση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Εξ αιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού, οι κάτοικοι της Γάζας είδαν ελάχιστη ή καμία βελτίωση της ζωής τους κατά τους πεντέμισι μήνες εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων ση Γάζα. Η εκεχειρία έληξε στην πράξη όταν έξι Παλαιστίνιοι μαχητές φονεύθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα στις 4 Νοεμβρίου και κύμα παλαιστινιακών ρουκετών εκτοξεύθηκε εναντίον κοντινών πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ.
Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Διεθνές Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο τηλ. 0044 7778 472 126.
28 Δεκ 2008
Ισραηλινοί φυλακισμένοι αντιρρησίες ζητούν συμπαράσταση.
Υπάρχουν όμως και μερικοί πιτσιρικάδες ισραηλινοί, αγόρια και κορίτσια που δεν υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό (στο Ισραήλ υπηρετούν και οι γυναίκες υποχρεωτικά), ακριβώς γιατί έχουν μια άλλη άποψη για το πώς πρέπει να ζήσουν με τους Παλαιστίνιους.
Βρίσκονται στη φυλακή για αυτή τους την ανυπακοή.
Ζητούν από τους πολίτες όλου του κόσμου να υπογράψουν μια διαμαρτυρία προς το Ισραηλινό υπουργείο άμυνας (αυτό που τώρα βομβαρδίζει.....) για τη λευτεριά τους!
Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο καθένας σήμερα.
Μέχρι σήμερα, 28/12/2008, έχουν μαζέψει ΜΟΝΟ 22.000 υπογραφές, από ΟΛΟ τον ΠΛΑΝΗΤΗ. Νομίζω είναι ντροπή για τα κινήματα και τις αντιπληροφορήσεις μας…
Για περισσότερες πληροφορίες και αν θέλετε να υπογράψετε
http://december18th.org/?messa
Tell Israel: Free the Shministim!
Source: december18th.org
FREE THE SHMINISTIM – ISRAEL\'S YOUNG CONSCIENTIOUS OBJECTORS. The Shministim are Israeli high school students who have been imprisoned for refusing to serve in an army that occupies the Palestinian Territories. ...
27 Δεκ 2008
Raining in Paradise..
Στίχοι με νόημα και πολλές αλήθειες..
Video by Emir Kusturica
Welcome to paradise (2x)
Today it's raining (4x) (Welcome to paradise)
Today It's raining (Welcome to paradise) (4x)
In Zaire, Was no good place to be
Free world go crazy, it's an atrocity
In Congo, Still no good place to be
They killed Mibali, it's a calamity
Go Maasai go Maasai be mellow, Go Maasai go Maasai be sharp (2x)
In Monrovia, this no good place to be
Weapon go crazy, it's an atrocity
In Palestina, too much hypocrisy
This world go crazy, it's no fatality
Go Maasai go Maasai be mellow, Go Maasai go Maasai be sharp (2x)
Today it's raining (4x), in paradise
Today it's raining (4x)
In Baghdad, it's no democracy
That's just because, it's a US Country
In Fallujah, too much calamity
This world go crazy, it's no fatality
Go Maasai go Maasai be mellow, Go Maasai go Maasai be sharp (2x)
Today it's raining (4x)
In Jerusalem, in Monrovia, Guinea-Bissau, today it's raining (3x)
Welcome to paradise, Come to the fairy lies
Welcome to paradise
Today it's raining (4x)
23 Δεκ 2008
Η πρώτη νίκη ενάντια στο Χωροταξικό του Τουρισμού
Μετά από τη μαζική αντίδραση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων* (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mom, Greenpeace, WWF), κοινωνικών φορέων (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ)*, πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών, το ΥΠΕΧΩΔΕ αιφνίδια χθες ανέβαλε επ’αόριστον την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για το Χωροταξικό του Τουρισμού.
Ο αγώνας είναι δριμύς, τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι πιέσεις προκειμένου να επιτραπεί μέσα από το Χωροταξικό η αλλεπάλληλη διάσπαρτη δόμηση τουριστικών χωριών σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά και στις ακτές με επιδότηση έως και 50% και πολλαπλάσια δόμηση από ότι επιτρεπόταν έως σήμερα θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.
Βοήθησε και εσύ να μην τσιμεντωθούν οι ακτές και τα νησιά μας
Υπόγραψε για την απόσυρση του Χωροταξικού: http://www.diktioaigaiou.gr/
Μάθε περισσότερες πληροφορίες: http://www.diktioaigaiou.gr/
21 Δεκ 2008
Γιατί η δημοκρατία είναι βάρβαρη ή δεν είναι καθόλου..
http://www.tvxs.gr/v1884
Καλή ανάγνωση.
Γιατί η δημοκρατία ή είναι βάρβαρη ή δεν είναι καθόλου…
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί σε διάφορες ιστοσελίδες, blogs, mail και εφημερίδες το κάτωθι ιδιαίτερα προκλητικό απόσπασμα το οποίο αποδίδεται στο Ισοκράτη :
«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».
Κατά την εκτίμηση σχεδόν όλων των πολιτικών φιλοσόφων από τον Πλάτωνα μέχρι τον Jean Bodin, η δημοκρατία χαρακτηρίζεται είτε ως το χειρότερο όλων των πολιτευμάτων, με την εξαίρεση της τυραννίας, ή το λιγότερο προβληματικό από τα χειρότερα. Θυμίζω ότι η κλασσική ελληνική φιλοσοφία προβαίνει σε μια κατάταξη των πολιτευμάτων σε καλά ή καλώς οργανωμένα (μοναρχία, αριστοκρατία και μικτό πολίτευμα) και κακά ή διεφθαρμένα (τυραννία, ολιγαρχία και δημοκρατία). Ο διαχωρισμός ανάμεσα στα καλά και τα κακά πολιτεύματα γίνεται με βάση το κριτήριο αν οι κυβερνώντες δρουν με βάση το κοινό ή το προσωπικό τους συμφέρον. Η λανθάνουσα προϋποτιθέμενη θέση του παραπάνω σχήματος είναι ότι η πολιτική γεννιέται-συμβαίνει μόνο εντός μιας καθορισμένης φόρμας και ότι η λειτουργία της εκάστοτε φόρμας (είτε λέγεται νόμος είτε πολίτευμα) έγκειται ακριβώς στο να καθορίζει μια τάξη, να οριοθετεί και να κατευθύνει την πολιτική δράση έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι συγκεκριμένοι «στόχοι» του κάθε πολιτεύματος. Η κατηγορία που αποδίδεται από αυτούς τους στοχαστές εναντίον της δημοκρατίας είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν που αποδίδεται στον Ισοκράτη: Η δημοκρατία είναι εκ φύσεως επιρρεπής στην ακραία ανυπακοή και την ανομία. «Το κακό που γεννιέται από αυτήν και που είναι αδιαχώριστο από αυτήν είναι η βάρβαρη εξουσία της βίας» γράφει ο Πολύβιος (Πολύβιος, Ιστορίες, 6.10.4-5). Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλά χρόνια νωρίτερα ο Αριστοτέλης αναγνώριζε στην ομόνοια και την αρμονία της πολιτικής ζωής τα σημάδια της υγείας του πολιτικού σώματος και απέδιδε στην λεγόμενη μεσαία τάξη την αποστολή της μετριοπάθειας ως βάση μιας καλής διακυβέρνησης. Η καλή πολιτεία είναι αυτή στην οποία η κυβέρνηση είναι ηθική και καλή και η κυβέρνηση είναι ηθική και καλή όταν είναι μετριοπαθής, όταν θέτει και μένει εντός ορισμένων ορίων, όταν αποκτά σταθερότητα και όταν ο κάθε πολίτης αναλαμβάνει να εκπληρώσει το χρέος του, το οποίο συνίσταται στην ζωή σύμφωνα με τη φύση και άρα συμφώνα με το μέτρο, αφού το μέτρο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της φύσης. Στο μοντέλο αυτό όπου η κοινωνία φαντάζει ως μια φυσική τάξη, ως ένα σώμα με κεφαλή την διοίκηση του οποίου κάθε μέλος-όργανο έχει συγκεκριμένη λειτουργία και σκοπό, κάθε διαταραχή, κάθε πολιτική αναταραχή και κάθε παραφωνία γίνεται αντιληπτή ως σημάδι διαφθοράς και παρακμής της κοινωνίας και της γαλήνης. Πως άλλωστε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια ασυμφωνία ανάμεσα σε όργανα του ιδίου σώματος αφού η καλή λειτουργία του όλου τίθεται ως αδιαπραγμάτευτη αρχή κάθε πολιτικής πράξης.
Η εντύπωση που γεννιέται από όλες αυτές τις αναλύσεις είναι ότι υπάρχει μια φυσική ασυμβατότητα ανάμεσα στην δημοκρατία, η οποία χαρακτηρίζεται από μια γενικευμένη τάση υπερβολής, υπέρβασης των ορίων και αμετροέπειας και το καλό πολίτευμα με την έννοια της καλά οργανωμένης και λειτουργικής μετριοπαθούς τάξης. Το μείζον πολιτικό πρόβλημα έτσι όπως υπογραμμίζεται σε αυτές τις αναλύσεις είναι το πώς θα υπάρξει ένα μέτρο σε αυτήν την ανεξέλεγκτη και άμετρη δύναμη που λέγεται «δήμος». Και οι επιλογές που προτείνονται είναι είτε ο πλήρης αποκλεισμός του δήμου, δηλαδή του λαού, από το ζήτημα της εξουσίας, είτε η περιορισμένη συμμετοχή του μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες θα εξημερώσουν αυτήν την τάση υπερβολής του λαού, προσφέροντας τους ένα συμμετοχικό υποκατάστατο για την επίτευξη της κοινωνικής γαλήνης.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η άποψη είναι κυρίαρχη σήμερα. Από τους σοφούς των τηλεπαραθύρων μέχρι τους γραβατωμένους κυβερνητικούς όλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα μέτρο στην λαϊκή αντίδραση και να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Μιλούν για εχθρούς της δημοκρατίας, για χάος, για αναρχία και υπερβολές και την ανάγκη τάξης και κοινωνικής ηρεμίας. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η δημοκρατία ή είναι βάρβαρη ή δεν είναι καθόλου… (Abensour Μ, Démocratie sauvage et principe d’anarchie, στο Démocratie contre l’Etat, Paris, Félin, 2004, σελίδες 161-190). Είναι βάρβαρη στις διεκδικήσεις της, είναι βάρβαρη απέναντι σε αυτούς που προσποιούνται ότι τα αξιώματα τους ανήκουν, είναι βάρβαρη γιατί δεν δέχεται καμιά τάξη και καμιά ιεραρχία ως φυσική. Είναι βάρβαρη γιατί δεν μπορεί να αφομοιωθεί ούτε να ταυτιστεί με τις επιταγές της θεσμικής οργάνωσης και της παραγωγής κρατικής εξουσίας. Είναι βάρβαρη γιατί προϋποθέτει την ελευθερία και η ελευθερία δεν μπορεί να περιοριστεί ούτε στο δικαίωμα μη-παρέμβασης ούτε στο δικαίωμα περιορισμένης συμμετοχής αλλά είναι πρώτιστα δικαίωμα πάλης, αέναης πάλης απέναντι στην καταπίεση, μιας πάλης η οποία αφήνει ανοικτό το ζήτημα της τάξης… Η δημοκρατία είναι βάρβαρη γιατί βασίζεται στην ιδέα της πρακτικής και συνειδητής αποδιοργάνωσης όλων εκείνων των σχέσεων εξουσίας που εμφανίζονται να έχουν μια αδιαμφισβήτητη νομιμοποίηση. Η δημοκρατία είναι βάρβαρη γιατί προϋποθέτει ισότητα, όχι μόνο ευκαιριών αλλά αποτελεσμάτων και συγκεκριμένων πρακτικών συνθηκών.
Όλοι αυτοί που κάνουν εκκλήσεις στην δημοκρατία πρέπει να καταλάβουν ότι η δημοκρατία δεν έχει όρια. Δεν μπορούμε να πούμε θέλουμε ολίγον δημοκρατία… ή ολίγον συνερχεσθαι και ολίγον συνεταιρίζεσθαι… Η δημοκρατία είναι βάρβαρη, είναι εξεγερτική. Δεν υπάρχουν όρια στις διεκδικήσεις… Η δημοκρατία βασίζεται σε μια συνεχή παραβίαση της καθεστηκυίας τάξης, σε μια συνεχή από-νομιμοποίηση που γεννά διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης και επαναπροσδιορισμού αυτού που προσποιείται ότι ενσαρκώνει το κοινό καλό, την ομοιομορφία και την δεδομένη τάξη. Είναι άνοιγμα σε αυτό που δεν είναι ακόμη και αυτό που δεν είναι προϋποθέτει ρήξη με αυτό που είναι.
Αν θέλουμε με κάποιο τρόπο να διατηρήσουμε τον όρο δημοκρατία στο λεξιλόγιο μας, σήμερα που η έννοια της φαίνεται αδιαχώριστή από αυτήν του κατασταλτικού κράτους και ενός καπιταλιστικού συστήματος που δεν υπολογίζει τίποτα στο πέρασμα του, θα πρέπει να την αποσυνδέσουμε από την έννοια της καλά οργανωμένης τάξης καθώς και από την ίδια την έννοια του κράτους. Η δημοκρατία δεν είναι μια τάξη, δεν είναι ένα σύνολο νόμων ούτε ένα σύνολο θεσμών. Είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να αποκρυσταλλωθεί πουθενά γιατί στο πιο βαθύ νόημά της αντιστέκεται σε κάθε διαχωρισμό ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο. Για αυτό είναι υπερβολική και γι αυτό είναι βάρβαρη …και έτσι πρέπει να είναι…
Αν σήμερα κάποιοι βιώνουν μια παρακμή της δημοκρατίας και βλέπουν στις συλλογικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μια παραφθορά της λειτουργίας της δυστυχώς είναι βαθιά νυχτωμένοι. Και επειδή φαίνεται ότι η ενημέρωση και επιχειρηματολογία στις μέρες μας βασίζεται σε τσιτάτα και όμορφες ατάκες, η απάντηση στον Ισοκράτη έρχεται από τον Μακιαβέλι ο οποίος αναφερόμενος στο μεγαλείο της δημοκρατίας της Ρώμης λέει τα εξής:
«Πρέπει να πω ότι όλοι αυτοί που καταδικάζουν τις ταραχές ανάμεσα στους ευγενείς και στον λαό καταδικάζουν την βασική αιτία της ρωμαϊκής ελευθερίας και δίνουν περισσότερη έμφαση στις κραυγές και τους θορύβους που γεννιούνται από τέτοιες ταραχές και όχι στα καλά αποτελέσματα που παράγουν. Ούτε υπολογίζουν το γεγονός ότι σε κάθε πολιτεία υπάρχουν δυο αντιμαχόμενες τάσεις και ότι όλοι οι νόμοι που πέρασαν υπέρ της ελευθερίας γεννήθηκαν από την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο… » (Διατριβές, Ι, 4)
Και συνεχίζει ο Μακιαβέλι αναγκάζοντας τον αναγνώστη του να εγκαταλείψει την θέση του αντικειμενικού παρατηρητή που διαπιστώνει την ισοδυναμία των δύο τάσεων και να πάρει το μέρος του λαού… γιατί φυσικά οι δύο τάσεις δεν είναι ισοδύναμες:
« Και ας υποθέσουμε ότι για κάποιον όλα αυτά ήταν υπερβολικά, σχεδόν βάρβαρα … απαντώ ότι σε κάθε πόλη πρέπει να υπάρχουν οι μέθοδοι που θα επιτρέπουν στον λαό να εκφραστεί… και η πόλη της Ρώμης είχε τέτοιες μεθόδους, έτσι ώστε όταν ο λαός ήθελε ένα νέο νόμο είτε έκανε κάτι από αυτά που προανέφερα (ταραχές, διαδηλώσεις, κλπ) είτε αρνούνταν να καταταγεί στον στρατό… Οι επιθυμίες του λαού είναι σπάνια επιβλαβείς για την ελευθερία γιατί γεννώνται από την καταπίεση ή από την υποψία της καταπίεσης…» (Διατριβές, Ι, 4)
Και η βαρβαρότητα του λαού δικαιολογείται από την βαρβαρότητα της «Μεγάλων»:
«Ψάχνοντας τις αιτίες, δικαιούμαι να πω, παίρνοντας το μέρος των Ρωμαίων, ότι η φύλαξη της ελευθερίας πρέπει να δοθεί σε αυτούς που έχουν την μικρότερη όρεξη να την υφαρπάξουν. Χωρίς αμφιβολία, αν εξετάσουμε τους στόχους των ευγενών και αυτούς του απλού λαού, θα δούμε στους πρώτους μια σκληρή επιθυμία να καταπιέζουν και στον δεύτερο μόνο την επιθυμία να μην καταπιέζεται, και κατά συνέπεια μια πολύ πιο δυνατή βούληση να ζήσει σε ελευθερία…» (Διατριβές, Ι, 5)
Ή ακόμη:
«Γιατί σε κάθε πόλη υπάρχουν αυτές οι δύο διαφορετικές τάσεις και απ’αυτό προκύπτει ότι ο λαός δεν αρέσκεται να κυβερνάται ούτε να καταπιέζεται από τους ευγενείς, ενώ οι ευγενείς επιθυμούν να κυβερνούν και να καταπιέζουν τον λαό … γιατί ο σκοπός του λαού είναι πολύ πιο έντιμος από εκείνον των ευγενών, αφού εκείνοι θέλουν να καταπιέζουν ενώ ο λαός δεν θέλει να είναι καταπιεσμένος» (ο Ηγεμόνας, Θ’)
Είναι η αντιπαράθεση του λαού και της επιθυμίας του να μην καταπιέζεται απέναντι στην επιθυμία κυριαρχίας των «Μεγάλων», που γεννά την ελευθερία. Η πολιτική του λαού στην Ρώμη βασίζεται σε μια συνεχή παραβίαση της θεσμικής τάξης που τον καταπιέζει, σε μια επαναλαμβανόμενη αταξία. Και η ίδια η ελευθερία παρουσιάζει σαν βασικό της χαρακτηριστικό την παραβίαση της τάξης. Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του λαού και της λαϊκής συμμετοχής: Άπαξ και αποκτήσει θεσμικό υπόβαθρο, ο λαός δεν σταματά, συνεχίζει να φωνάζει, να διαμαρτύρεται και διεκδικεί πάντα περισσότερο από αυτό που του δίνουν. Και ακριβώς αυτό το υπερβάλλον του λαού, αυτή η δύναμη της άρνησης της καταπίεσης και η αναγνώριση της πολιτικής του σημασίας που αποτελεί το βασικό λόγο του μεγαλείου της Ρώμης για τον Μακιαβέλι.
Στην πολυπόθητη ευταξία που αυτές τις μέρες αποτελεί το βασικό διακύβευμα των πολιτικών συζητήσεων και τηλεοπτικών πάνελ ο Μακιαβέλι απαντά χωρίς δισταγμό: « Όλοι οι νόμοι υπέρ της ελευθερίας γεννήθηκαν από τις ταραχές ανάμεσα στον λαό και στους ευγενείς». Και δεν είναι η μετριοπάθεια ή ο διακανονισμός συμφερόντων που έκανε την Ρώμη μεγάλη, αφού οι δύο τάσεις δεν έχουν την ίδια πολιτική σημασία. Είναι οι ταραχές που δημιουργούσε συνεχώς ο λαός, ως φορέας αρνητικότητας απέναντι στους ευγενείς και την σύγκλητο, απέναντι στην καταπίεση και την βάρβαρη επιθυμία των Μεγάλων.
Ο Μακιαβέλι λοιπόν δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Η τάξη δεν εγκαθίσταται σε αντιδιαστολή με την αταξία, την αναρχία ή την πολιτική αναταραχή. Είναι στην πραγματικότητα αδιαχώριστη από μια επαναλαμβανόμενη αταξία, μια συνεχή αναταραχή, μια δημόσια διεκδίκηση που δεν σταματά πουθενά και επιδιώκει την ανακατάληψη του δημόσιου χώρου από τους αποκλεισμένους κάθε λογής. Η κοινωνική ομόνοια, η πολιτική ομοθυμία και η εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος που επιτυγχάνεται μέσα από την μετριοπάθεια, την επιβολή ορίων και προϋποθέσεων, ορισμών και ορισμένων, μέσα από την αντικειμενικοποίηση των αποκλεισμών και των αποκλεισμένων είναι ένας ιστός, κάτω από το πέπλο του οποίου η καταπίεση των «Μεγάλων» επιδιώκει να αφοπλίσει τις διεκδικήσεις και τις ταραχές που την αντιπαρέρχονται και την θέτουν σε κίνδυνο.
Για αυτό λοιπόν η δημοκρατία ή είναι βάρβαρη ή δεν είναι καθόλου… Για αυτό και σήμερα δεν βιώνουμε μια κατάσταση γενικευμένης ανομίας όπως πολλοί θέλουν να βλέπουν αλλά μια προσπάθεια ανακατάληψης του δημόσιου χώρου από τους αποκλεισμένους του αύριο, την γενιά των 700, των 600 και ούτω καθεξής. Μια προσπάθεια με τις αντιφάσεις της, τα αδιέξοδα της και τους προβληματισμούς της. Μιας εξέγερσης που γεννήθηκε αυθόρμητα και με τρόπο σχεδόν άν-αρχο, πέρα και πάνω από κάθε αρχή (με την διπλή έννοια της λέξης «αρχή» ως εξουσία και ως απαρχή-θεμέλιο). Αν λοιπόν για την σημερινή κυβέρνηση το πολιτικό διακύβευμα είναι το πώς η πολιτική πράξη του λαού θα μείνει εντός των προδιαγεγραμμένων από την θεωρία ορίων, το πώς θα βάλουμε μια τάξη στην υπερβολή του που δεν σταματάει πουθενά, για τον Μακιαβέλι είναι αυτή ακριβώς η δύναμη της αποδιοργάνωσης των κατεστημένων σχέσεων εξουσίας, της υπερβολής της διεκδίκησης που επιβεβαιώνει ότι η πολιτική πράξη του λαού είναι, και καλώς είναι, πάντοτε βάρβαρη, υπερβάλλουσα και φορέας αλλαγής… Γιατί εν τέλει ο φόβος της υπερβολής είναι ο φόβος που γεννάται από την ανατρεπτική δύναμη των μαζών…
Δημοσίευση από: Κωνσταντίνος Τσαλακός
12 Δεκ 2008
Ο καναπές σου.. Η συνενοχή σου..
Υπολογίζεται ότι 2.500 άτομα ήταν στην πορεία. Και τα χημικά πάλι έπεφταν βροχή χωρίς προφανή λόγο.. Με αποτέλεσμα μαθητές και γονείς να γιουχάρουν τους αστυνομικούς..
Και η καταστολή συνεχίζεται..
11 Δεκ 2008
Δελτίο Τύπου για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου...
Η εκτέλεση του μικρού Αλέξη στις 6 Δεκέμβρη δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι το λογικό επακόλουθο της αστυνομικής κατοχής στη γειτονιά των Εξαρχείων, το αποτέλεσμα του να έχεις οπλοφόρους καουμπόηδες με ολοκληρωτικές λογικές, νταήδες που "καθαρίζουν" την "τιμή" τους με την εξουσία που τους δίνει η στολή και το πιστόλι.
Η αστυνομία γαλουχείται με στρατιωτική εκπαίδευση και φέρεται ανάλογα, πόσο μάλλον που για μια ακόμη φορά (μετά το Δροσογιάννη και τον Γκίκα) ο πολιτικός της επικεφαλής είναι στρατιωτικός. Τι σημαίνει αυτό? Δεν υπάρχουν φοιτητές, ηλικιωμένοι, παιδιά, υπάρχουν μόνο εχθροί, τους οποίους οφείλουν να εξολοθρεύσουν.
Τα όπλα μοιράζονται σαν να είναι διαφημιστικά φυλλάδια. Καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση εξουσίας, την οποία οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία επίδειξης δύναμης σε (κατά την κρίση τους) "κατώτερούς" τους ανθρώπους. Το μονοπώλιο της βίας, μιας βίας κτηνώδους και σχεδόν πάντα ατιμώρητης, είναι ορατό παντού: στους θανάτους μεταναστών και κρατούμενων σε φυλακές, στους βασανισμούς στα τμήματα, στις ζαρντινιέρες, στις διαδηλώσεις των φοιτητών..
Η βία αυτή δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Δεν τιμωρήθηκε επί χούντας, δεν τιμωρείται και τώρα. Ο δολοφόνος του Καλτεζά αθωώθηκε στο Εφετείο, ο υπαίτιος της "ζαρντινιέρας" αποστρατεύτηκε με τιμές, αύξηση μισθού και προαγωγή. Με λίγα λόγια, μπράβο παιδιά ξανακάντε τα! Κι’ αυτοί είναι οι φανεροί, γιατί με τους πολλούς, τους "άσημους" καθημερινούς βασανιστές μας, δεν ασχολήθηκε ούτε θα ασχοληθεί ποτέ κανείς. Θα συνεχίσουν ελεύθεροι το έργο τους, καραδοκώντας τον επόμενο μετανάστη, τον επόμενο πρόσφυγα, τον επόμενο έφηβο που θα τολμήσει έστω και λίγο να τους αμφισβητήσει.
55.000 στην αστυνομία, χώρια τους ειδικούς φρουρούς, τους συνοριοφύλακες, τους αγροφύλακες! Όταν μια κοινωνία επενδύει στην ανασφάλεια και τον φόβο, όταν η τήρηση της "τάξης" αναγορεύεται σε ύψιστη επιδίωξη, όταν η κοινωνική συνοχή τορπιλίζεται, τα αποτελέσματα είναι αυτά. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες, όποιος καλλιεργεί το μίσος, εισπράττει αίμα.
Μια σφαίρα συνάντησε ένα παιδί στο δρόμο. Διομήδης Κομνηνός, ετών 17 (Πολυτεχνείο ’73). Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που έγινε. Το εξοργιστικό είναι ότι αυτή τη φορά δεν υπήρχε κανένα προκάλυμμα, καμία διφορούμενη εκδοχή. Μόνο η φρικτή ανάμνηση του αίματος, όπως κάποια βραδιά στην οδό Στουρνάρα. Και ένα παιδί νεκρό..
Να βάλουμε τον πόλεμο στο "μουσείο"
Κόσμος χωρίς πολέμους και βία
Έντονη ανησυχία για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
Έντονη ανησυχία για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιας διακήρυξης που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου νομικού και πολιτικού πολιτισμού σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι επομένως τραγική ειρωνεία ότι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αναγκάζεται αυτές ακριβώς τις ημέρες, μέσα σε ένα κλίμα γενικής αγανάκτησης για την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας με θρυαλλίδα τον φόνο ενός εφήβου από κρατικό όργανο, να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την απουσία συγκεκριμένων μέτρων από το ελληνικό κράτος που να εγγυώνται τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη γενικότερη διασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης.
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη πρόθεση για σκλήρυνση της καταστολής, που μάλιστα δεν συνοδεύεται από ουσιαστικά μέτρα για να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εξασφαλιστεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης, και προοιωνίζεται αύξηση και όχι μείωση των καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Σίμος Μπούρας, «Η εξασφάλιση του κράτους δικαίου και η περιφρούρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι μόνο καθήκον της πολιτείας και των οργάνων της, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει ή δεν έχουν θελήσει να αποκαταστήσουν την έννομη τάξη και να προχωρήσουν στην άρση των αδικιών που συσσωρεύονται και οξύνονται επί χρόνια. Είναι και καθήκον των ενεργών πολιτών με γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη να στηρίξουν τα θεμέλια της αληθινής δημοκρατίας, να προασπίσουν από κάθε επιβουλή τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το γνήσιο περιεχόμενο των συνταγματικών θεσμών».
Ο φόνος ενός εφήβου, του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από κρατικό όργανο έφερε και πάλι στο προσκήνιο το μείζον θέμα της βίας και της κακομεταχείρισης πολιτών από κρατικούς αξιωματούχους, η οποία αποτελεί πάγιο φαινόμενο και ασκείται σε καθεστώς ανοχής, ουσιαστικής ατιμωρησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Η Διεθνής Αμνηστία επί σειρά ετών έχει τεκμηριώσει αυτό το φαινόμενο, καθώς και το πλαίσιο κανόνων και πρακτικής που το συντηρεί και το διαιωνίζει, και έχει προχωρήσει σε σειρά συστάσεων προς τις κρατικές αρχές, χωρίς όμως να σημειωθούν ουσιαστικές αλλαγές. Ήδη από το 2002 έχει επισημάνει, από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «την ύπαρξη ‘αντικουλτούρας’, που παραμένει ακμαία, μεταξύ των αστυνομικών σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος και περιπολικού, η οποία ελάχιστη σημασία δίνει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει απαραιτήτως πάντοτε σε μεγάλη υπόληψη ακόμα και τις διαταγές του ίδιου τους του υπουργείου».
Όμως, πέρα από τις ρητορείες, ότι δήθεν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί «γνώμονα» των χειρισμών της κυβέρνησης, απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα για τη διερεύνηση και την άρση των μηχανισμών και των συνθηκών, που υποθάλπουν και διαιωνίζουν αυτήν την ‘αντικουλτούρα’.
Αντίστοιχα, πέρα από τις διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένοι δράστες του φόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου θα τιμωρηθούν όπως αρμόζει, απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο για την ουσιαστική άρση του πάγιου μοτίβου ατιμωρησίας κρατικών οργάνων που ευθύνονται για σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πέραν τούτων, όμως, ο φόνος αποτέλεσε την αφορμή να εκτεθεί σε κοινή θέα διεθνώς το σοβαρό έλλειμμα δικαιωμάτων που συσσωρεύεται στη χώρα. Σίγουρα, ο αποτροπιασμός, η οδύνη, η οργή και η καθολική καταδίκη του φόνου δεν αρκούν για να αιτιολογήσουν και πολύ περισσότερο για να δικαιολογήσουν την εκτεταμένη έκρηξη βίας, η οποία εκδηλώνεται με πράξεις καταστροφής σε πολλά σημεία της χώρας και με διαδοχικές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών εν γένει και ευάλωτων ομάδων ειδικότερα. Είναι χρέος της πολιτείας να προστατεύει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια υποκατάστασής της στην επιτέλεση αυτού του καθήκοντος από οποιεσδήποτε ομάδες επιδιώκουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.
Αυτό το σύνθετο φαινόμενο της μητροπολιτικής βίας εν μέρει οφείλεται στις συσσωρευμένες επί πολλά χρόνια πράξεις καταπάτησης ατομικών δικαιωμάτων και απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι οποίες, μάλιστα, κατά κανόνα δεν καταλήγουν σε δικαίωση των θυμάτων και τιμωρία των ενόχων.
Επίσης εν μέρει, οφείλεται στην ελλιπή προαγωγή και εφαρμογή αρκετών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων από διαδοχικές κυβερνήσεις, όπως των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία και, γενικά, σ’ ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίζει στους κατοίκους της χώρας ευημερία και πρόσβαση στις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση είναι ηθικά και νομικά υποχρεωμένη, από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και επικυρώσει η Ελλάδα, να επιδιώκει αποτελεσματικά την υλοποίηση αυτών των δικαιωμάτων, αλλά και να προβλέπει την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών καθώς και των πολιτών στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφόσον αυτό δεν επιτυγχάνεται, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση ηθικής νομιμότητας.
Τέλος, μοιάζει να ενθαρρύνεται από την απροθυμία του κράτους να αντιμετωπίσει άμεσα τα αίτια, που οδήγησαν στο ξέσπασμα της βίας, και από την επιλογή να στρέφεται η αστυνομική καταστολή κατά προτίμηση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και όχι να εστιάζεται στην αποτροπή των καταστροφών. Ενδεχομένως, όμως, σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, να υποδαυλίζεται συμπληρωματικά και από τη δράση προβοκατόρων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ ανησυχητικό ότι αυτά τα φαινόμενα μητροπολιτικής βίας χρησιμοποιούνται για να τεθεί εν αμφιβόλω η ικανότητα της δημοκρατικής πολιτείας και των θεσμών του κράτους δικαίου να προστατεύσουν τους πολίτες, τις περιουσίες τους και την ακεραιότητά τους και να προαναγγελθεί ένταση της καταστολής χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Περιθώρια για αισιοδοξία θα υπάρξουν, μόνο αν η κυβέρνηση επιδείξει με χειροπιαστό τρόπο την πολιτική βούληση να σπάσει τον φαύλο κύκλο των πάγιων καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ενοχή ή ανοχή του κράτους και των βίαιων αντιδράσεων, που προκαλούν αυτές οι καταπατήσεις.
«Πριν 60 χρόνια σαν σήμερα, οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου υποσχέθηκαν να προάγουν και να προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζητάμε από την κυβέρνηση, ακριβώς τώρα, να προχωρήσει σε χειροπιαστές ενέργειες ώστε να εξαρθρώσει τον μηχανισμό που μεταβάλλει μέλη των σωμάτων ασφαλείας σε καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να άρει τις συσσωρευμένες αδικίες και τον ουσιαστικό αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων και να δείξει έτσι ότι εννοεί να τιμήσει αυτήν την υπόσχεση», τόνισε ο κ. Μπούρας.
10 Δεκ 2008
Ελλάδα: Χρεοκοπία του συστήματος λογοδοσίας της αστυνομίας
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ελλάδα: Χρεοκοπία του συστήματος λογοδοσίας της αστυνομίας
Καθώς συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία ζητά τη σαφή δέσμευση των αρχών στον τερματισμό της έκνομης και δυσανάλογης χρήσης βίας από αστυνομικούς.
«Με τις εικόνες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τις δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων προς τη Διεθνή Αμνηστία συσσωρεύονται τα στοιχεία για ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις ειρηνικών διαδηλωτών από αστυνομικούς», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουερθ, Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα ανέφεραν ότι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αστυνόμευση των ταραχών επιδόθηκαν σε τιμωρητική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, αντί να στραφούν σε όσους υποδαύλιζαν τη βία και κατέστρεφαν περιουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζει ανησυχία για την κακομεταχείριση δύο μελών της, που ξυλοκοπήθηκαν με κλομπ από αστυνομικούς.
Είναι καθήκον της αστυνομίας κατά το διεθνές δίκαιο να διασφαλίζει ότι η αστυνόμευση διαδηλώσεων διεξάγεται με τρόπο σύμφωνο με τα διεθνή θεσμικά κείμενα, περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη χρήση βίας. Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, στις οποίες πυρπολήθηκαν εκατοντάδες κτίρια και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, και σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ευθύνη και συγχρόνως υποχρέωση με βάση το διεθνές δίκαιο να διασφαλίζουν την ακεραιότητα και την ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών.
Οι ταραχές άρχισαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου αφού ο 15χρονος Αλέξανδρος-Ανδρέας (Αλέξης) Γρηγορόπουλος φονεύθηκε από ειδικό φρουρό. Οι περιγραφές των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατό του ποικίλλουν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο αστυνομικοί σε περιπολικό δέχθηκαν αρχικά επίθεση ομάδας 20-30 νεαρών. Σε δεύτερη αντιπαράθεση που είχαν, ο ένας αστυνομικός πέταξε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης ενώ ο άλλος πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μία στο έδαφος. Μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 15χρονο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει λάβει η Διεθνής Αμνηστία, ο έφηβος είχε βγει με τους φίλους του το βράδυ του Σαββάτου. Την ομάδα πλησίασαν γύρω στις 9 μ.μ. δύο αστυνομικοί με περιπολικό, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ανταλλαγή διαπληκτισμών με τους νεαρούς. Καθώς οι αστυνομικοί έφευγαν από τη σκηνή του επεισοδίου, ένας από τους νεαρούς πέταξε ένα μπουκάλι μπύρας προς την κατεύθυνση του περιπολικού. Οι αστυνομικοί στάθμευσαν το περιπολικό, επέστρεψαν πεζοί και ενεπλάκησαν σε νέους διαπληκτισμούς με τους νεαρούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανταλλαγής, ο ένας αστυνομικός έριξε τρεις πυροβολισμούς, ένας από τους οποίους τραυμάτισε θανάσιμα τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.
«Οι δηλώσεις των αστυνομικών και των αυτόπτων μαρτύρων είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Μόνο μια γρήγορη, διεξοδική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα των πλήρων περιστατικών γύρω από τους πυροβολισμούς μπορεί να διαπιστώσει την αλληλουχία των γεγονότων και την ευθύνη για τον θάνατο του νεαρού», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουερθ.
Οι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ο αστυνομικός που πυροβόλησε αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη οπλοχρησία και ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός αντιμετωπίζει κατηγορίες για απλή συνέργεια.
«Ο φόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η κατά τα φαινόμενα δυσανάλογη χρήση βίας στην αστυνόμευση των διαδηλώσεων ακολουθούν ένα ευδιάκριτο μοτίβο σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, που περιλαμβάνουν υπερβολική χρήση βίας, βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, κακή χρήση πυροβόλων όπλων και ατιμωρησία σε όλη την έκταση των σωμάτων επιβολής του νόμου», επισήμανε η Νίκολα Ντάκγουερθ.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει ερευνήσει εκτενώς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τα σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα και έχει καλέσει επανειλημμένα τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε διεξοδική διερεύνηση του συστήματος που επιτρέπει να συμβαίνουν αυτές οι παραβιάσεις. Η οργάνωση παροτρύνει τις αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να σπάσουν την αλυσίδα της ατιμωρησίας θεσμοθετώντας ανεξάρτητους μηχανισμούς για τη διερεύνηση των ισχυρισμών για έκνομη συμπεριφορά αστυνομικών, επανεξετάζοντας την αστυνόμευση των διαδηλώσεων, και επικυρώνοντας το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης Κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης.
Βλ. επίσης:
Greece: Impunity for ill-treatment by police must stop now!
και στα ελληνικά: Ελλάδα: Να σταματήσει αμέσως η ατιμωρησία για κακομεταχείριση από αστυνομικού http://www.amnesty.org/en/
Ελλάδα: «Όταν η “ευαισθησία” μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο στο χαρτιά – Παρατηρήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη http://www.amnesty.org.gr/
Greece: Call for independent investigation into ill-treatment of demonstrators http://www.amnesty.org/en/
και στα ελληνικά: Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ανεξάρτητη έρευνα των καταγγελιών για κακομεταχείριση διαδηλωτών
Greece: Amnesty International calls for re-trial of police officer acquitted of alleged rape of a Ukrainian woman http://www.amnesty.org/en/
και στα ελληνικά: Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επανεκδίκαση της υπόθεσης αστυνομικού που αθωώθηκε για τον φερόμενο βιασμό Ουκρανής http://www.amnesty.org.gr/
Greece: In the shadow of impunity. Ill-treatment and the misuse of firearms http://www.amnesty.org/en/
και στα ελληνικά: Ελλάδα: Στη σκιά της ατιμωρησίας. Κακομεταχείριση και κακή χρήση πυροβόλων όπλων http://www.amnesty.org.gr/
Out of the spotlight: The rights of foreigners and minorities are still a grey area (AI Index: EUR 25/016/2005) http://web.amnesty.org/
και στα ελληνικά: Ελλάδα: Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: Τα δικαιώματα των αλλοδαπών και των μειονοτήτων παραμένουν στο ημίφως http://www.amnesty.org.gr/
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γεωργία Τρισμπιώτη, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 51).
30 Νοε 2008
27 Νοε 2008
Ευαισθητοποίηση της κορινθιακής κοινωνίας για την ιστορική-αρχαιολογική-περιβαλλοντική σημασία του Αρχαίου Λιμανιού - Έλους Λεχαίου
ΗΜΕΡΙΔΑ
Ευαισθητοποίηση της κορινθιακής κοινωνίας για την ιστορική-αρχαιολογική-
του Αρχαίου Λιμανιού –Έλους Λεχαίου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Χαιρετισμοί .
- «Το αρχαίο λιμάνι Λεχαίου ως τεχνικό έργο υπό το φώς των νέων ευρημάτων»
Απ. Παπαφωτίου, πολιτικός. μηχανικός Αναπληρωτής Νομάρχης Κορινθίας.
- «Αρχαίο λιμάνι Λεχαίου, εμπόριο και αποικισμός»
Γ. Λώλος, αρχαιολόγος επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
- «Ιστορική και αρχαιολογική σημασία της Βασιλικής Λεωνίδη»
Ελ. Μανωλέσσου, αρχαιολόγος 25η Ε.Β.Α.
- «Έργα προστασίας και ευπρεπισμού της Βασιλικής Λεωνίδη»
Ν. Σιδηρόπουλος, πολιτικός μηχανικός 25η Ε.Β.Α.
- «Η ναυτοσύνη των αρχαίων Κορινθίων»
Π. Νταβαρίνος, αρχαιολόγος.
- «Το έλος Λεχαίου ένας σημαντικός βιότοπος»
Ν. Τσιόπελας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία».
- «Αρχαιολογικό και Οικολογικό πάρκο ως μοχλός ανάπτυξης στην Κόρινθο» Μ. Ασημακόπουλος, Ευ. Σπινθάκης, Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας ΕΠΕΚ.
Ώρα έναρξης 10.30 π.μ Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008
Εργατικό Κέντρο Κορίνθου
26 Νοε 2008
Προβολή Ντοκιμαντέρ στο Στέκι Μεταναστών
Δείτε το αφισάκι (κάντε κλικ για να μεγαλώσει) που περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες.
22 Νοε 2008
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Στείλτε ένα μήνυμα σε ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο
Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Διεθνής Αμνηστία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στον πεζόδρομο της Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο) από τις 11.00 π.μ. έως τις 18.00 μ.μ. Στόχος της δράσης θα είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα συμπαράστασης προς γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο.
Οι εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας θα ενημερώνουν το κοινό για 6 ατομικές υποθέσεις γυναικών από το Νεπάλ, τη ΛΔ Κονγκό, την Αρμενία, το Μεξικό, το Ιράν και τη Νικαράγουα που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους ή για τον αγώνα τους για ισότητα, ασφάλεια, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη. Ο κόσμος θα καλείται να υπογράψει μια κάρτα διαμαρτυρίας προς τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών αλλά και να στείλει στις ίδιες τις υπερασπίστριες μια καρτ-ποστάλ με ένα μήνυμα συμπαράστασης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 16 ημερών ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών, που ξεκινούν στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με στόχο να καταδειχθεί πως η βία κατά των γυναικών είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει την έκκληση του ταμείου του ΟΗΕ, UNIFEM, για παγκόσμια δράση προς τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων. Περισσότεροι από 930.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει την ηλεκτρονική έκκληση στο www.saynotoviolence.org και ο στόχος είναι οι υπογράφοντες να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο έως τις 25 Νοεμβρίου 2008.
Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις
Στα Ιωάννινα, η τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και ώρα 8 μμ. στο καφέ μπαρ ΑΜΑΛΘΕΙΑ (πεζόδρομος Καλάρη 24) εκδήλωση ενημέρωσης και συλλογής επιστολών συμπαράστασης στις γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην Κομοτηνή η τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας θα λάβει μέρος σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης για τα δικαιώματα της γυναίκας το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ενώ από τις 25 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια και των 16 ημερών ακτιβισμού οι εθελοντές της ομάδας θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης και στο φουαγιέ της Νομικής Σχολής, όπου θα συλλέγουν τις επιστολές συμπαράστασης για τις υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μάρω Πανταζίδου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 42).